Pembentukan kaca sareng analisis matéri

Gelas anu asalna diala tina padet batuan asem anu dipecat tina gunung seuneuan. Sakitar 3700 SM, urang Mesir kuno parantos ngadamel ornamén kaca sareng gelas saderhana. Dina waktos éta, ngan ukur aya gelas warna. Kira-kira 1000 SM, Cina ngadamel gelas tanpa warna. Dina abad ka-12 Maséhi, kaca komersial muncul sareng mimiti janten bahan industri. Dina abad ka-18, pikeun nyumponan kabutuhan ngembangkeun teleskop, kaca optik dihasilkeun. Dina taun 1873, Bélgia mimiti ngahasilkeun gelas datar. Dina taun 1906, Amérika Serikat ngahasilkeun gelas datar anu ngarah kana mesinna. Saprak harita, kalayan industrialisasi sareng produksi skala gedé tina gelas, gelas tina sababaraha kagunaan sareng sagala rupa pasipatan parantos kaluar unggal-hiji. Di jaman modéren, kaca janten bahan penting dina kahirupan sadidinten, produksi, sareng sains sareng teknologi.

饮料瓶-_19

Jinis kaca biasana dibagi kana kaca oksida sareng gelas non-oksida numutkeun komponén utama. Aya sababaraha jinis sareng jumlah gelas non-oksida, utamina gelas kalkogenida sareng gelas halida. Bawang tina kaca kalkogenida kalolobaanna walirang, selenium, Tellurium, sareng sajabana, anu tiasa ngeureunkeun cahaya panjang gelombang pondok sareng ngalirkeun konéng, lampu beureum, sareng cahaya infra merah anu caket sareng jauh. Éta ngagaduhan résistansi rendah sareng gaduh sipat switching sareng mémori. Kaca halida gaduh indéks réfraktif rendah sareng dispersi rendah, sareng seuseueurna dianggo salaku kaca optik.

主图2

Kaca oksida dibagi kana kaca silikat, gelas borat, gelas fosfat sareng sajabina. Kaca silikat ngarujuk kana gelas anu komponén dasarna nyaéta SiO 2, anu ngagaduhan seueur ragam sareng aplikasi anu lega. Biasana numutkeun eusi anu béda tina SiO 2 sareng logam alkali sareng basa bumi alkali oksida logam dina gelas, éta dibagi kana: ① Gelas kuarsa. Eusi SiO 2 langkung ageung tibatan 99,5%, koefisien ékspansi termal rendah, résistansi suhu luhur, stabilitas kimia anu saé, lampu ultraviolét sareng transmisi cahaya infra merah, suhu lebur tinggi, viskositas tinggi, sareng kapang hésé. Hal ieu seuseueurna dianggo dina semikonduktor, sumber lampu listrik, komunikasi optik, laser sareng téknologi anu sanés sareng alat optik. ②Kaca silika luhur. Eusi SiO 2 sakitar 96%, sareng pasipatanana mirip sareng gelas quartz. ③ Gelas kapur soda. Utamana ngandung SiO 2 sareng ogé ngandung 15% Na 2 O sareng 16% CaO. Éta hargana murah, gampang dibentuk, cocog pikeun produksi ageung, sareng kaluaran na nyukuran 90% tina gelas praktis. Éta tiasa ngahasilkeun kendi kaca, gelas datar, parabot, lampu bohlam, sareng sajabana ④ Kaca silikat timbel. Komponén utama nyaéta SiO 2 sareng PbO, anu ngagaduhan indéks réfraktif paling luhur sareng résistansi volume tinggi, sareng ngagaduhan kemampuan nyerat sareng logam. Éta tiasa dianggo pikeun ngadamel bohlam, batang tabung vakum, gelas kristal, kaca optik batu, sareng sajabana. Gelas timah anu ngandung jumlah PbO ageung tiasa ngahalangan sinar-X sareng sinar-γ. ⑤ Kaca aluminosilicate. Kalayan SiO 2 sareng Al 2 O 3 salaku komponén utama, éta ngagaduhan suhu pelembutan anu luhur sareng dianggo pikeun ngadamel lampu bohlam, thermometers kaca suhu luhur, tabung pembakaran kimia sareng serat gelas. ⑥Kaca borosilat. Kalayan SiO 2 sareng B 2 O 3 salaku komponén utama, éta ngagaduhan résistansi panas anu saé sareng stabilitas kimia. Hal ieu dipaké pikeun nyieun alat-alat masak, alat-alat laboratorium, gelas las logam, jsb Kaca Borat utamina diwangun ku B 2 O 3, ngagaduhan suhu lebur anu handap, sareng tiasa nolak korosi ku uap natrium. Gelas borat ngandung unsur bumi langka gaduh indéks réfraktif tinggi sareng dispersi rendah. Mangrupikeun jinis gelas optik énggal. Gelas fosfat nganggo P 2 O 5 salaku komponén utama, gaduh indéks réfraktif rendah sareng dispersi rendah, sareng dianggo dina alat optik.

饮料瓶-_17

Salaku tambahan, gelas dibagi kana gelas toughened, gelas porous (nyaéta, gelas busa, kalayan ukuran liang sakitar 40, dianggo pikeun desalinasi cai laut, saringan virus, sareng sajabana) numutkeun ciri kinerja, gelas konduktif (dianggo salaku éléktroda sareng pesawat kaca hareup), kaca-keramik, gelas Opal (dianggo pikeun alat lampu sareng barang hiasan, sareng sajabana) sareng gelas kerung (dianggo panto sareng kaca jandéla), jst.

Prosés produksi Bahan baku utami pikeun produksi gelas nyaéta badan pembentuk kaca, pangaluyuan kaca sareng panengah kaca, sareng sésana mangrupikeun bahan baku bantu. Bahan baku utama ngarujuk kana oksida anu diwanohkeun kana gelas pikeun ngawangun jaringan, oksida panengah sareng oksida luar jaringan; bahan baku bantu kalebet klarifikasi, fluks, opacifier, pewarna, decolorants, oksidan sareng agén pangirangan.

Prosés produksi kaca biasana kalebet: ① Pra-ngolah bahan baku. Bahan baku lumpy ditumbuk, bahan baku baseuh garing, sareng bahan baku anu ngandung zat besi diolah kanggo dipiceun beusi pikeun mastikeun kualitas gelas. ② Persiapan bahan angkatan. ③Mudahkeun. Bahan tumpukan kaca dipanaskeun dina suhu luhur dina tungku tank atanapi tungku tungku pikeun ngawangun seragam, gelas cair bébas gelembung anu nyumponan sarat nyetak. ④Bentuk. Ngolah gelas cair janten produk tina bentuk anu diperyogikeun, sapertos piring lempeng, sagala rupa alat, sareng sajabana ⑤ Perlakuan panas. Ngaliwatan anil, pemadaman sareng prosés sanésna, setrés internal, pemisahan fase atanapi kristalisasi gelas tiasa dileungitkeun atanapi dihasilkeun, sareng kaayaan struktural gelas tiasa dirobih.


Pos waktos: Jun-03-2019